Ολυμπιάς και...Πάγκαλος

Κ. Θεόδωρε Πάγκαλε  που την μια δηλώνεις Αλβανός, και από την άλλη, ότι η Ολυμπιάδα ήταν …Αλβανίδα


1) Μπορείς να αυτοπροσδιοριστείς όπως νομίζεις, ακόμη και Αρειανός και θα έχεις ενδείξεις περί αυτού, διότι ο Άρης δεν έχει κατοίκους, άρα ίσως να είχε και να έφυγαν. Επομένως κάποιοι να κατέληξαν στην γη και στον Ελληνικό χώρο
.
Ολυμπιάς  

Γράφει ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου


          2) Όμως για την Ολυμπιάδα (ούτε Ιλυρίδα, ούτε Αλβανίδα**), δεν έχεις ούτε την παραμικρή ένδειξη διότι, ήταν πριγκίπισσα, κόρη του Νεοπτόλεμου Β' και γεννήθηκε το 373 π.Χ., στην πρωτεύουσα των Μολοσσών, Πασσαρώνα. Η γυναίκα με τη δυναμική προσωπικότητα είχε τα ονόματα, Πολυξένη στην παιδική της ηλικία, Μυρτάλη όταν παντρεύτηκε, ενώ πήρε το όνομα Ολυμπιάδα μετά τη νίκη του συζύγου της Φιλίππου Β' στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 356 π.Χ. στις αρματοδρομίες. Η έντονη προσωπικότητα της Ολυμπιάδας και η επιρροή της, ακολούθησαν τον γιο της Μέγα Αλέξανδρο ως το τέλος.  
Έζησε ως σύζυγος του Φιλίππου Β´ στην Πέλλα και στις Αιγές (σημερινή Βεργίνα). Δολοφονήθηκε με λιθοβολισμό στην Πύδνα του Θερμαϊκού κόλπου με εντολή του Κάσσανδρου (στρατηγού και επιμελητή του Μακεδονικού θρόνου) το έτος 316 π.Χ. [*Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι, Αλέξανδρος Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016, σελ. 208].
Η Ολυμπιάδα ήταν γέννημα της Μολοσσίας, που αποτελούσε το ισχυρότερο και το ιστορικότερο τμήμα της Ηπείρου. Πατέρας της Ολυμπιάδας ήταν ο Νεοπτόλεμος Α΄, γιος του Αλκέτα. Το όνομά της ήταν Μυρτάλη, είχε και τα ονόματα Πολυξένη και Στρατονίκη. Ολυμπιάδα ονομάστηκε από τον Φίλιππο μετά τον γάμο της σύμφωνα με το Μακεδονικό έθιμο να μετονομάζονται οι γυναίκες σύζυγοι μετά τον γάμο τους και ιδιαίτερα οι μη Μακεδονικής καταγωγής. [*Σ. Καργάκος: «Ολυμπιάδα -Ο βίος και η πολιτεία της μητέρας του Μ. Αλέξανδρου».]
Για να ενημερωθούμε και εμείς περί της …Αλβανικής καταγωγής της Μολοσσής Ηπειρώτισσας μάνας του Αλέξανδρου και γυναίκας του Φιλίππου Β΄, Ολυμπιάδας:
Ποιον Αρειανό ή Αλβανό προ του ιστορικού Πλούταρχου* διάβασες κ. Πάγκαλε;
Ομολογείται στο βίντεο ότι σας κάλεσε και σας έκανε τραπέζι ο κ. Έντι Ράμα και μετά αφού ήρθατε εδώ κάνατε αυτές τις ανιστόρητες περί ιστορίας δηλώσεις;
Ώστε …Αλβανίδα η Ολυμπιάς;  Είναι ωμή διαστρέβλωση και παραποίηση της ιστορίας.
Υποθέτω πως τούτη εδώ η ταλαίπωρη από πάσης φύσεως και ιδεοταλαιπωρίας ιστορία της πατρίδας, θα δώσει απάντηση μέσω των σύγχρονων ιστορικών της.
Όσο για τους πολιτικούς μας, πρώην και νυν: Μόνοι σας χαράξατε ή χαράζετε την δική σας ιστορία σας, ερυθριάζοντες ή μη!

*Διευκρινίζoυμε:  τον αρχαίο ιστορικό  Πλούταρχο (46-127, γεννήθηκε στην Χαιρώνεια Βοιωτίας, πέθανε στους Δελφούς), για να μην νομίσει ο κ. Πάγκαλος ότι εννοώ τον γνωστό λαϊκό αοιδό.
** Η λέξη Αλβανός πρωτοχρησιμοποιήθηκε επίσημα,  πριν εκατό περίπου χρόνια.

Μην θυμώσετε μαζί του. Ακούστε να γελάσετε…  Το βίντεο:  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - Igoumenitsa Greece, history

Ο Σούλης, γενάρχης της φάρας του, έδωσε το όνομα στο Σούλι

Σουλιώτες - Αρβανίτες, εποικίσαντες στην Κέρκυρα.