ΣΟΥΛΙ 2023, Η ΑΛΗΘΙΝΗ «ΠΡΟΔΟΣΙΑ»


Η  «πάλαι ποτέ» ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ, αποφάσισε, μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού, να ανακαινίσει με 2.000.000€ !!! (Δύο εκατομμύρια Ευρώ)  το κάστρο του Αλή πασά στην Κιάφα του Σουλίου! Τοποθεσία Μπίρα.

          ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

*Στο ύψωμα της Κιάφας του Σουλίου βρίσκεται το ομώνυμο κάστρο. Έχει μήκος 120μ., πλάτος 50μ. και ύψος 7μ. Κτίστηκε από τους Ενετούς για την ασφάλεια των παραλιακών κτίσεων από τους Οθωμανούς. Ως γνωστό στα ερείπιά του έγινε η ανακατασκευή του κάστρου από τον Αλί πασά. 

Το κάστρο στη θέση Κιάφας του Σουλίου Θεσπρωτίας,  είχε χτιστεί από τον Αλή Πασά για να εμποδίσει την επανεγκατάσταση των Σουλιωτών στην περιοχή.  Αυτό έγινε στα ερείπια του ενετικού φρουρίου 

Το Σεράι του Αλή Πασά στο Κάστρο Κιάφας. Χαλκογραφία Holland το 1815. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Οι κάτοικοι στο Τετραχώρι του Σουλίου, όταν ήταν σε κίνδυνο, κατέφευγαν σαν τελευταίο καταφύγιο στο ύψωμα  Μπίρα (ελληνικά: Τρύπα).

Μετά από τα γεγονότα του 1803 έφυγαν ολοσχερώς οι Σουλιώτες και ο Αλή πασάς έχτισε δυνατό κάστρο πάνω στην Κιάφα για να μην ξαναπατήσουν οι ατρόμητοι Σουλιώτες ξανά στην περιοχή. Το κάστρο χτίστηκε στο ύψωμα Μπίρα  (Τρύπα), σε ένα άγριο τόπο, που μόνο από τα Ανατολικά είχε πρόσβαση. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες  μάλλον  το 1815! Έμεναν σε αυτό τουρκαλβανοί στρατιώτες, ως το 1820 που πήγαν για 2 χρόνια 300 Σουλιώτες μαχητές με οικογένειες και επίσης παρασουλιώτες, όταν συμμάχησαν με τον Αλή εναντίον των Τούρκων, παίρνοντας την υπόσχεση ότι θα τους επιτραπεί να ξαναγυρίσουν στο Σούλι!

          Γνωστά τα γεγονότα, τα οποία ανάγκασαν τους Σουλιώτες να φύγουν δια παντός από το Σούλι το Φθινόπωρο του 1822.

Του Σωτήρη Λ. Δημητρίου

 

          Από το 1825 υπήρχε με διαταγή του Ομέρ Βρυώνη, φρουρά 30 Τούρκων στρατιωτών για να επιβλέπει να μην πατήσει «κανέναν έμβιο ον στο Σούλι». Εκτός εκείνων που με άδεια του ιδίου, ανακαίνισαν 3 σπίτια στην Σαμονίβα και έμεναν για να κατασκευάζουν άρτο για την φρουρά καθώς και των απογόνων τους! Οι Τούρκοι έλεγχαν τον χώρο του Σουλίου και η φρουρά τους έμενε εκεί ως λίγα χρόνια πριν την απελευθέρωση του 1913.

          Γιατί λοιπόν η «άγνοια» ( ? ) γίνεται κοροϊδία και αντί να δοθεί προτεραιότητα ανακαίνισης των οικιών καπεταναίων και επισκευής των βλαβών του κάστρου (σε αυτή την φάση) από το αρμόδιο υπουργείο και την περιφέρεια σπεύδουν να κάνουν «αποκατάσταση» δαπάνης 2 εκατ. στο κάστρο; Πώς θα γίνει πιστευτό ότι απαιτείται τέτοιος όγκος χρημάτων  και ότι αυτά πρέπει να κάνουν πρωτίστως το χατήρι του Αλί πασά στο Σούλι;

          Αν κάνουμε κάποιους συνειρμούς, αυτό κάτι μας θυμίζει από το πρόσφατο παρελθόν στα Γιάννινα, για τα 200 χρόνια από το ΄21 του Αλή πασά, και όχι της ελληνικής επανάστασης του 1821.  

          Φυσικά συμφωνούμε να επισκευαστούν οπωσδήποτε και μάλιστα σύντομα οι ζημιές του κάστρου από τον σεισμό. Όμως πολλά τα ερωτήματα που δημιουργούνται από την απόφαση «αποκατάστασης» του Κάστρου της Κιάφας με δύο εκατομμύρια Ευρώ!!!     

Μεγάλη η λατρεία για ό,τι θυμίζει τον Αλή πασά βλέπουμε να έρχεται από την «πρωτεύουσά του!»  

Αποκατάσταση σημαίνει ότι θα γίνει όπως κατασκευάστηκε από τον Αλή

 Πασά.

*[Αποκατάσταση : Η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του αποκαθιστώ.

Η επαναφορά, η επάνοδος στην προηγούμενη (καλή, ορθή, φυσιολογική) κατάσταση, θέση κτλ.]

Αυτό μαρτυράει και η πλούσιος προϋπολογισμός που αφορά στην δαπάνη! 

Είναι παραλογισμός να πιστεύει κάποιος ότι η επισκευή των τειχών θα κοστίσει 2.000.000€ !

          Υπάρχουν εκεί κάποια λίγα ερείπια των οικιών Σουλιωτών καπεταναίων, οι οποίες ακόμα δεν έγιναν «βορά» κάποιων που «χρειάζονται» τα υλικά!

Οικία Μποτσαραίων, Δαγκλή, Μπουσαίων ή Μπουσμπαίων, στο Σούλι. ακόμη και  Ζερβάτων στην Κιάφα, ίσως και κάποιο ακόμη που γλύτωσε από την πιθανή οικειοποίηση! Τα πηγάδια καταρρέουν μέσα στην εγκατάλειψη, σε Σούλι και Κιάφα! Τα τείχη του Κουγκίου δεν τα αναφέρει  κανείς  και μόνο για πυροτεχνήματα και χειροκροτήματα βλέπουμε προθυμία!

Αυτά για πολλούς δημιουργεί απορίες και για αρκετούς υποψίες, πώς για αυτά δεν ενδιαφέρθηκε κανείς αλλά πολλοί «έγιναν κομμάτια» για να «αποκαταστήσουν» του Αλή πασά το Κάστρο με 2 εκατ.;

Το μόνο που προσέχουν κάποιοι νεοέλληνες όμως,  είναι όπου υπάρχει κάστρο για ανακαίνιση, να φαντάζονται και μία …καφετέρια με θέα!

Υποτιμάται πολύ η αληθινή ιστορία και η νοημοσύνη του λαού της Θεσπρωτίας!

Τύπος της Ηπείρου

Δημοσίευση κατόπιν αυτού του άρθρου, μετά από 5 ακριβώς μήνες:

Παραπολιτικά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - Igoumenitsa Greece, history

Ο Σούλης, γενάρχης της φάρας του, έδωσε το όνομα στο Σούλι

Σουλιώτες - Αρβανίτες, εποικίσαντες στην Κέρκυρα.