Ζάλογγο ή Ζαλιόγγα

 Ζάλογγο ή Ζαλιόγγα

Ζάλογγο! Έχει γραφτεί ότι η λέξη είναι σλάβικη…. Αποβάλλοντας την εμμονή σλαβοποίησης των πάντων η οποία τις περισσότερες φορές είναι πρωτοφανής όσο και παντελώς αίολη και ορφανή ετυμολόγησης, θα προσπαθήσουμε να "φωτίσουμε" την πραγματική εκδοχή..

Λόγγος. Έχει γραφτεί ότι είναι σλαβογενής, ενώ στην ελληνική ο λόγγος λέγεται και λόχμη και υπάρχει ίσως ως δάνειο και έχει πρωτοεμφανιστεί σαν λέξη, στο Βυζάντιο.

Στην Θεσπρωτία έχει την ίδια ακριβώς σημασία που δίνεται και στο βικιλεξικό:

Το σημείο ή η περιοχή του βουνού η οποία έχει πυκνή βλάστηση από θαμνώδη φυτά όπως πουρνάρια, κουμαριές κ.ά. Η πυκνότητα της βλάστησης

 είναι τόσο μεγάλη που είναι (ενδεχομένως) αδύνατη η διέλευση μεσα από αυτήν την περιοχή.

Έχει γραφτεί και σαν «Λευκαδίτικο ιδίωμα» το οποίο συμφωνεί όμως και με αυτό της Θεσπρωτίας.

Το πρώτο συνθετικό της λέξης ζάλογγο, είναι κάποια σλαβογενής η οποία πουθενά δεν μπορεί να αποτελέσει συνθετικό λέξης, ίσως ούτε καν σλάβικη λέξη, η λέξη ζάλ.

Ζάλ ή Ζάαλ. Είναι αρβανίτικη λέξη και σημαίνει πετρώδες ή το μέρος που αποτελείται από πολλές πέτρες (μία εκδοχή), μπορεί να αποτελείται και από πολλές πέτρες.

Ζάλογγο



Ζάλογγο. Είναι συνθετικό αυτών των δύο λέξεων. Της πρώτης αρβανίτικης (Ζάαλ) και λόγγος που.

Ζαλιόγγα. Είναι η ίδια ακριβώς λέξη και σημαίνει το ίδιο, με την διαφορά ότι το Ζαλ είναι αρβανίτικο και το λόγγα που έγινε λόγγος είναι (όπως ισχυρίζονται οι κειμενογράφοι στο βικιλεξικό) είναι σλάβικης προέλευσης που έγινε γνωστό την εποχή του Βυζαντίου.

Ζαλιόγγα

Κάπου έχει γραφτεί ότι η πρώτη συλλαβή «ζα» προέρχεται από την λέξη «ζώα- ζα». Εντελώς αστήριχτο, διότι βλέποντας την γεωμορφία του τοπωνυμίου «Ζάλογγο» ή «Ζαλιόγγα», επαληθεύεται η εκδοχή που είναι παραπάνω γραμμένη. Πιθανολογώντας ποιο τοπωνύμιο χρησιμοποιήθηκε πρώτο, βάση της ετυμολόγησης, πιθανολογείται το τοπωνύμιο «Ζαλιόγγα».    Σημειώνουμε ότι προφέρεται Ζαλιόγκα αλλά θα γραφόταν Ζαλόγγα.

Οι ομοιότητες στα απότομα βράχια και στον λόγγο των βουνών είναι προφανείς. Υπάρχει και το Ζάλογγο Ιωαννίνων  το οποίο δεν έχω επισκεφτεί, αλλά πιστεύω κάτι παρόμοιο θα υπάρχει!





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - Igoumenitsa Greece, history

Ο Σούλης, γενάρχης της φάρας του, έδωσε το όνομα στο Σούλι

Σουλιώτες - Αρβανίτες, εποικίσαντες στην Κέρκυρα.