ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ HOMO SAPIENS ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

 ΝΕΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες του δρ. Άρη Πουλιανού για το χώρο και το χρόνο της εμφάνισης του πρώτου ανθρώπου στη Γη είναι αποτέλεσμα δουλειάς περίπου σαράντα πέντε χρόνων. Τοποθετούνται χρονολογικά στο Ανώτερο Μειόκαινο. Είναι κυρίως αντικείμενα εργαλειοτεχνίας, απολιθωμένη πανίδα και χλωρίδα, μικροπανίδα, απολιθωμένα άνθη και γύρη, αλλά προπαντός ευρήματα ανθρώπινης ύπαρξης και δραστηριότητας, όπως κρανία, σιαγόνες, οστά σκελετού, δόντια, βραχίονες, κνήμες κ.λπ.

Αρχάνθρωπος


Βρέθηκαν χιλιάδες εργαλεία, λίθινα και οστέινα, που έφτιαξε ο όρθιος άνθρωπος πριν (12.000.000) δώδεκα εκατομμύρια χρόνια(!) εδώ στην Ελλάδα! Στην Αφρική έχουμε ευρήματα για τον αρχαιότερο όρθιο άνθρωπο που χρονολογούνται γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια χρόνια. Στην νοτιοανατολική άκρη της Ευρώπης όμως, και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική και στο βόρειο Αιγαίο, έχουμε ευρήματα που είναι δώδεκα εκατομμυρίων χρόνων!

        «Στην περιοχή της Τρίλλιας της Χαλκιδικής», λέει ο δρ. Άρης Πουλιανός, «βρέθηκε το οστό από κνήμη ανθρώπου, σε ανασκαφή ανοιχτού χώρου, και αποτελεί ίσως την πιο σημαντική επιτυχία της σταδιοδρομίας μου, μιας και οριστικά πλέον ανατρέπεται η Αφρικανοκεντρική θεωρία. Στην Αφρική έχουν βρεθεί εργαλεία μέχρι 2.500.000-3.000.000 ετών, αλλά αυτά είναι πολύ μεταγενέστερα της “κουλτούρας” που άφησε ο Τριλλιανός των 11.000.000 ετών και της πληθώρας εργαλείων. Το γεγονός ότι βρέθηκαν ίχνη ανθρώπου, τμήματα σκελετών και εργαλεία, 11 (± 1) εκατομμυρίων ετών, όχι μόνο ανατρέπει την Αφρικανοκεντρική θεωρία, αλλά και εντοπίζει σε ποιο σημείο πρωτοεμφανίζεται επί της Γης ο άνθρωπος. Και να το ξεκαθαρίσουμε, ο Αρχάνθρωπος δεν είναι ο πρώτος Αφρικανός εκτός Αφρικής, όπως υποστηρίζουν πονηρά κάποιοι επιστήμονες, αλλά ο πρώτος homo sapiens επί της Γης.

Βρέθηκαν επίσης εργαστήρια κατασκευής οστέινων και λίθινων εργαλείων! Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι βρέθηκε και ένα κρανίο δώδεκα εκατομμυρίων ετών, εγκλωβισμένο μέσα σ’ ασβεστόλιθο. Σ’ αυτό διακρίνονταν πολύ καθαρά τα δόντια του. Παρατηρήθηκε ότι οι κυνόδοντές του δεν έβγαιναν πάνω από την οδοντοστοιχία. Δηλαδή ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν πίθηκος!

Το κρανίο αυτό, αντί να φυλαχτεί σαν ανεκτίμητο εύρημα, πετάχτηκε στα μπάζα του λιμανιού των Νέων Μουδανιών! Πρόκειται για την περίφημη εκείνη υπόθεση του τέως Δημάρχου των Νέων Μουδανιών, όπου ή σκόπιμα ή από άγνοια, πάντως ύποπτα, προσπάθησαν να εξαφανίσουν στοιχεία της έρευνας. Πρόλαβα και μέτρησα μόνο το ύψος του “Όρθιου Ανθρώπου της Τρίγλιας” προτού πάρω την άδεια από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Είχε ύψος ένα μέτρο και είκοσι πόντους, ενώ το ύψος του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων είναι ένα και πενήντα οκτώ. Δεν πρόφτασα να μετρήσω τα άλλα Ανθρωπομετρικά και Μορφολογικά στοιχεία, γιατί μέχρι να βγει η άδεια, αυτά είχαν ήδη εξαφανιστεί στα μπάζα! Πάντως εδώ έχουμε με σιγουριά έναν όρθιο άνθρωπο, πριν από δώδεκα εκατομμύρια χρόνια. Και αυτό είναι που τον κάνει και ξεχωρίζει. Έχει ξεφύγει πριν πολλά εκατομμύρια χρόνια από τα δέντρα και περπατάει με άνεση.

Έχουν όμως χαθεί πάρα πολλά στοιχεία μέσα στα μάρμαρα που εξορύχτηκαν (μια και υπάρχει στην περιοχή λατομείο), και τα οποία είναι χτισμένα στους οικισμούς των γύρω περιοχών Τρίλλιας, Ελαιοχωρίου και αλλού. Έχει βρεθεί ολόκληρο κεφάλι χτισμένο μέσα σε πέτρα ενός σχολείου, γεγονός που μου ανέφερε ο τέως πρόεδρος της κοινότητος νέας Τρίλλιας Χαλκιδικής. Του το έδωσαν οι λατόμοι Λάμπρου και Βογιατζής, που αργότερα του έδωσαν και μία χωριστή σιαγόνα. Στον 13ο τόμο της επετηρίδας Άνθρωπος αναφέρω όλα τα ονόματα και την κατάσταση αυτή»

Ο δρ. Άρης Πουλιανός πρεσβεύει ότι υπάρχουν μερικά χιλιόμετρα σε έκταση τα οποία θα ήθελε να απαλλοτριωθούν, για να γίνουν σωστές ανασκαφές και να διατηρηθεί το μέρος αυτό ως ένα μνημείο για όλη την ανθρωπότητα. Αλλά σήμερα το κράτος (ΣΚΟΠΙΜΩΣ) αδιαφορεί.

Απέδειξε ότι ο όρθιος άνθρωπος της Τρίγλιας είναι ο πρόγονος όλων των ανθρώπων της Γης.

«Είναι το αρχαιότερο και το σημαντικότερο εύρημα, ο Αρχαιότερος Όρθιος Άνθρωπος επί της Γης. Είναι μια μορφή που δίνει εξέλιξη σε όλα τα υπόλοιπα φύλα, όλων των άλλων ανθρώπων της Γης. Δηλαδή, είναι μονοφυλετική η εξέλιξη, για μένα. Μ’ αυτό διαφοροποιώ τη θεωρία της Πολυφυλετικής εξέλιξης –χωρίς όμως να την ακυρώνω– διότι αργότερα από το Μονοφυλετικό Όρθιο Άνθρωπο εξελίσσεται ο Μογγόλος, ο Άνθρωπος του Πεκίνου, ο Νέγρος στην Αφρική και ο Λευκός στην Ευρώπη. Η καταγωγή όμως του ανθρώπου είναι μονοφυλετική. Πολύ αργότερα διαμορφώνεται η πολυφυλετική κατάσταση, που εμφανίζεται αφότου πλέον έχει εξαπλωθεί η ανθρωπότητα, από ένα συγκεκριμένο σημείο, και μάλιστα αυτό της Χαλκιδικής. Δηλαδή, κοιτίδα του ανθρωπίνου γένους είναι η Χαλκιδική και γενικότερα η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και του βόρειου Αιγαίου!»

Αρχάνθρωπος

Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ

Για τη χρονολόγηση των ευρημάτων χρησιμοποιήθηκαν δέκα και πλέον από τις πιο παραδεδεγμένες διεθνώς επιστημονικές μεθόδους. Ο ίδιος ο Πουλιανός λέει:

          «Η ηλικία προσδιορίστηκε πρώτα-πρώτα στρωματογραφικά. Δηλαδή με τη γεωλογία των στρωμάτων και το περιεχόμενό τους. Τα διάφορα γεωλογικά στρώματα που αποκαλύφτηκαν, εμπεριείχαν οστά από διάφορα ζώα, όπως Μαστόδοντα, Τραγέλαφους, Ιππάρια της εποχής εκείνης. Είναι σήμερα πολύ γνωστό στην Παλαιοντολογία της Ευρώπης το πότε εμφανίζονται και πότε εξαπλώνονται αυτά σ’ όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο. Ως τώρα έχουν αποκαλυφθεί τριάντα τέσσερα στρώματα που περνάνε την ηλικία του ενός εκατομμυρίου εφτακοσίων χιλιάδων περίπου χρόνων. Το τριακοστό τέταρτο στρώμα είναι το πιο βαθύ, ενώ το ενδέκατο στρώμα, όπου βρέθηκε το κρανίο του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων, είναι στην Κρήνεια Περίοδο, στις επτακόσιες πενήντα χιλιάδες χρόνια περίπου.

Μία άλλη μέθοδος είναι αυτή του παλαιομαγνητισμού, που στηρίζεται στην αναστροφή των πόλων της Γης. Τον παλαιομαγνητισμό στα στρώματα της Τρίγλιας και της Πτολεμαΐδας εφάρμοσε και όντως επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της έρευνας ο καθηγητής και διευθυντής του Earth Institute του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας των Η.Π.Α. Άλεν Ναΐρν, ο καλύτερος στον τομέα του διεθνώς.

Επίσης χρησιμοποιήθηκε η πιο σύγχρονη μέθοδος της στροφορμής των ηλεκτρονίων, μία ιαπωνική μέθοδος του καθηγητού Μοτόζι Ικέγια, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους πυρηνικούς φυσικούς της Ιαπωνίας και έχει έρθει τουλάχιστον πέντε φορές στη σπηλιά. Έχω συμβάλει στην εξέλιξη και στην τελειοποίηση αυτής της μεθόδου πολύ δραστικά, όπως αναφέρει ο ίδιος ο καθηγητής Ικέγια στο τελευταίο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε το 1995, σε Τόκιο, Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

Τέλος, τα ανθρωπομετρικά και μορφολογικά γνωρίσματα μας βοήθησαν στην ταξινόμηση και τον προσδιορισμό της καταγωγής ορισμένων ποικιλιών. Από αυτά ξεκίνησα εγώ, από τους σημερινούς ζωντανούς ανθρώπους και τη γεωγραφική εξάπλωση των γνωρισμάτων αυτών και σιγά-σιγά πήγαινα προς τα πίσω, στα παλαιά χρόνια, έκανα τις ανασκαφές και έτσι έφτασα στα Παλαιοανθρωπολογικά αυτά αποτελέσματα»

Η στρωματογραφία εντός σπηλαίου (closed site) είναι η μοναδική στον κόσμο, αλλά το σημαντικό είναι ότι ανατρέπει όλες τις κρατούσες γεωλογικές θεωρίες μέχρι σήμερα, γιατί τα στρώματα εδώ έχουν αντίθετη ερμηνεία από την κρατούσα. Το μαύρο-καφέ-σοκολατί χρώμα είναι περίοδος παγετώνων, ενώ το λευκό-ξανθό είναι περίοδος ξηρασίας, ακριβώς το αντίθετο από την ερμηνεία των περισσοτέρων σημερινών θεωριών. Αυτό γίνεται φανερό από το PH των γεωλογικών στρωμάτων και από την επάρκεια ή ανεπάρκεια ευρημάτων.

 

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αν το ον αυτό είχε μηχανική σκέψη ή αν είχε αναπτύξει κάποιο είδος πολιτισμού, αν πρόκειται δηλαδή για «πολιτικό ον» που ζει σε μια μορφή κοινωνίας, η θέση του δρ. Πουλιανού είναι καταπέλτης:

          «και βέβαια ναι, αν ξεκινήσουμε από τον όρθιο άνθρωπο της Τρίγλιας, τον Homo Erectus Trilliensis, και φτάσουμε στον Αρχάνθρωπο, που είναι ένα πιο εξελιγμένο στάδιο, τριών έως τεσσάρων εκατομμυρίων χρόνων. Δηλαδή ο Αρχάνθρωπος του σπηλαίου των Πετραλώνων Χαλκιδικής έχει ήδη φτιάξει κανονικό πολιτισμό. Τον “Πετραλώνιο Πολιτισμό“.

Έχει ανακαλύψει τη φωτιά, χρησιμοποιεί όπλα, χρησιμοποιεί εργαλεία τέλειας τεχνικής, σε ένα χρονικό βάθος ενός εκατομμυρίου χρόνων. Από την άλλη, ίχνη πολιτισμού φαίνονται και στους Αρχανθρώπους της Πτολεμαΐδας του Νομού Κοζάνης, που χρονολογούνται τρία εκατομμύρια χρόνια πριν. Ο Ελέφας του Περδίκα, όπως λέγεται, διότι βρέθηκε κοντά στο χωριό Περδίκας του Λεκανοπεδίου της Πτολεμαΐδας, θεωρείται το αρχαιότερο εύρημα θηράματος Ευρωπαίου κυνηγού που βρέθηκε ποτέ στην Ευρώπη. Έχουμε βέβαια και στην Αφρική, στην Τανζανία, κάποια ευρήματα δυόμισι με τρεισήμισι εκατομμύρια χρόνια, αλλά στην Ευρώπη μάλλον είναι το αρχαιότερο.

Ο ελέφας αυτός βρέθηκε, με εργαλεία μέσα στις κόγχες των ματιών του. Αρχικά αναρωτήθηκα πώς κατάφεραν να σκοτώσουν ένα ζώο τόσο μεγάλων διαστάσεων, τέσσερα επί πέντε μέτρα, μιας και βρήκα πάρα πολλές δεκάδες εργαλείων πάνω στον σκελετό του, κυρίως εργαλεία από χαλαζία που χρησιμοποιούσαν για να κόβουν το κρέας. Παράλληλα βρέθηκαν και πολλές μεγάλες κοτρόνες, που τις χρησιμοποιούσαν σαν σφυριά. Του έσπασαν δηλαδή το κεφάλι, αφού προηγουμένως τον είχαν τυφλώσει καρφώνοντας στα μάτια του οστέινα σουβλερά εργαλεία, κυρίως από οστά περόνης ιππαρίων. Τα εργαλεία αυτά μεταφέρθηκαν για δεκάδες χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει απόλυτα οργανωμένο κυνήγι! Στην Πτολεμαΐδα λοιπόν έχουμε ομαδοποίηση πολλών ανθρώπων που συνεργάζονται από κοινού. Κοινωνία σε ανοιχτό χώρο, σε Οpen Side»

Πάντως το σπουδαιότερο στοιχείο, που δείχνει πώς δούλευε το μυαλό του ανθρώπου αυτού, είναι, κατά τον Πουλιανό, η «προοπτική» της κατασκευής των εργαλείων. Μιας και μιλάμε για εκατομμύρια χρόνια πριν, μπορούμε να συμπεράνουμε από τα παραπάνω ότι ο τότε άνθρωπος είχε αναπτύξει απλές μεθόδους στρατηγικής. Δηλαδή αφού υπάρχει χρήση εργαλείων και τεχνοσκευάσματα, όπως αρχική επινόηση οικιστικής παρέμβασης, –προσπαθώντας π.χ. να αποφύγει τις κατολισθήσεις των μπαζών στη σπηλιά, προσπαθεί να αναγείρει ανάχωμα– σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός χρησιμοποιεί το μυαλό του, σκέφτεται.

          «Είναι ένας ξύπνιος άνθρωπος και μάλιστα δεξιόχειρας. Χτίζει τοίχο. Μέσα στα Πετράλωνα, αν μπεις στο σπήλαιο, θα δεις χτισμένο τοίχο την εποχή εκείνη, ηλικίας εφτακοσίων με οχτακοσίων χιλιάδων χρόνων. Χρησιμοποιεί φωτιά για να ψήσει την τροφή του. Βρέθηκαν ίχνη φωτιάς πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια πριν, όπως επαλήθευσαν τα πιο γνωστά πυρηνικά εργαστήρια του κόσμου της NASA και του Τόκιο. Βρέθηκαν καμένα στο κάτω μέρος τους καύκαλα χελώνας που ίσως χρησιμοποιήθηκαν ως σκεύη πάνω στη φωτιά. Τρεφόταν πολύ με το κρέας της αρκούδας, πράγμα που αποδεικνύεται από καμένα οστά αρκούδας που βρέθηκαν χιλιάδες»

Εξάλλου βρέθηκε και απολιθωμένος κοπρόλιθος του Homo Erectus Trilliensis των δώδεκα εκατομμυρίων χρόνων. Αναλύσεις που έγιναν σε εργαστήρια της NASA έδειξαν ότι ο ανθρωπίδας εκείνος τρεφόταν με πολλές πρωτεΐνες, που ως γνωστό, σίγουρα περιέχει το κρέας. Η πιο σημαντική διαπίστωση πάντως είναι ότι ο άνθρωπος αυτός των δώδεκα εκατομμυρίων χρόνων χρησιμοποιεί εργαλεία επεξεργασμένα και λειασμένα με το χέρι και μάλιστα δεξιόχειρα. Τώρα, αν αυτό σημαίνει σκέψη και κατά συνέπεια αν θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για Homo Sapiens, η άποψη του Πουλιανού είναι ξεκάθαρη και μας ξάφνιασε ευχάριστα:

           «Ας τρομάξουν οι ανθρωπολόγοι του κόσμου που θεωρούν ότι ο Homo Sapiens είναι μόνο τριάντα και σαράντα χιλιάδων ετών. Για μένα είναι φουλ Homo Sapiens. Έχουμε κανονικό πολιτισμό στα Πετράλωνα, ενός εκατομμυρίων ετών! Ο Αρχάνθρωπος του σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής, είναι για μένα ο πιο Homo Sapiens που έχει βρεθεί ποτέ μέχρι σήμερα στη Γη μας. Ναι! Homo Sapiens στην Ελλάδα, δηλαδή άνθρωπος που σκέφτεται, που δουλεύει, που έχει φωτιά, που έχει τέλεια εργαλεία, που έχει ομιλία, έναρθρο λόγο δηλαδή, που ζει σε ομάδα και χρησιμοποιεί καταμερισμό εργασίας. Είναι κοινωνικό ον τέλειο. Δεν ισχύει ότι ο Homo Sapiens είναι πενήντα χιλιάδων χρόνων. Εχει καταργηθεί το όριο αυτό, διότι ο Αρχάνθρωπος αυτός είναι εξελιγμένο ον, με πολύ έντονα υπερόφρυα τόξα, χωρίς αναπτυγμένο πιγούνι, που μόλις αρχίζει να διαφαίνεται, όπως και στον άνθρωπο της νεότερης παλαιολιθικής, τον Cromanion»

Ο Πουλιανός απέδειξε ότι ο Αρχάνθρωπος, που δημιουργεί πολιτισμό στο ένα εκατομμύριο χρόνια, είχε έναρθρο λόγο. «Και αποδεδειγμένα, θα έλεγα, διότι είναι δεξιόχειρας. Η ομιλία δεν μπορεί αλλιώς να διαπιστωθεί, παρά μόνο από τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα εργαλεία. Έχει, ας πούμε, ένα εργαλείο με δύο κόψεις. Παρατηρούμε πως μόνο η δεξιά πλευρά είναι στομωμένη από την πολύ χρήση, ενώ η αριστερή κοπτική πλευρά, που δεν χρησιμοποιούνταν πολύ, ακόμα και σήμερα κόβει. Πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιούσε το εργαλείο με το δεξί χέρι»

Η δεξιοχειρία συνδέεται στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου (κατά τον Μπροκά) με τα κέντρα του λόγου. «Από την άλλη χρησιμοποιεί φωτιά. Χρησιμοποιεί καταμερισμό δουλειάς. Αυτό είναι ένα στοιχείο τελείως πρωτοφανέρωτο σε ανασκαφή. Σε άλλο εργαστήριο, δηλαδή σε άλλο σημείο του σπηλαίου, κατασκευάζει και επεξεργάζεται τα οστέινα και σε άλλο σημείο τα λίθινα εργαλεία. Υπάρχει δηλαδή πλήρης καταμερισμός εργασίας. Είναι άνθρωπος με οργάνωση κοινωνική. Ντύνεται με δέρματα, πράγμα που αποδεικνύεται από τις οστέινες παραμάνες, που βρέθηκαν, από οστά περόνης ιππαρίων κυρίως, με τα οποία κούμπωνε τα δέρματα αυτά»

Το όρθιο ον, είναι αυτόνομο ον και δεν προέρχεται από τον πίθηκο. Δεν πρόκειται δηλαδή για ένα απλό ανθρωποειδές.

           «Είναι ένα αυτόνομο ον που παρουσιάζεται πριν δώδεκα εκατομμύρια χρόνια, που εξελίσσεται μεν, αλλά η εξέλιξη ακολουθεί την ίδια γραμμή όπως από τον καιρό που πρωτοπαρουσιάζεται. Για μένα η συγγένεια με τον πίθηκο μπορεί να βρίσκεται στο ότι ίσως οι πίθηκοι και οι άνθρωποι κάποτε, σ’ ένα πολύ-πολύ απώτερο παρελθόν, να είχαν κάποιους κοινούς προγόνους. Η γραμμή όμως αυτή της εξέλιξης σπάει απότομα γύρω στα είκοσι εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα, με πολύ μεγάλες γεωλογικές και κλιματολογικές αλλαγές, που συμβαίνουν στο χώρο του βόρειου Αιγαίου.

Σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, από την Καστοριά μέχρι τον Ελλήσποντο και τη Θράκη, αλλά και στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, που προσωπικά ερεύνησα και εκθέτω σχετικά σπουδαιότατης σημασίας ευρήματα απολιθωμένων κορμών ηλικίας πάνω από δεκαεφτά εκατομμυρίων ετών, στο Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων, συναντάμε τα περίφημα Απολιθωμένα Δάση, αποτέλεσμα ηφαιστειακών εκρήξεων, που μαρτυρούν τις μεγάλες και απότομες γεωλογικές ανακατατάξεις στο χώρο. Εκείνη την εποχή, δηλαδή, κατά το μέσο Μειόκαινο και στο τέλος του παλαιότερου Μειόκαινου, αρχίζει αυτή η γεωλογική αλλαγή, η οποία προετοίμασε την εξέλιξη των Πρωτευόντων ή “Ανώτερων Πριμάτων”. Ένας από αυτούς ήταν και ο άνθρωπος των δώδεκα εκατομμυρίων ετών»

Όλα αυτά ανατρέπουν τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου ή, αν όχι, τουλάχιστον πάνε τον «κοινό πρόγονο» (αν ισχύει κάτι τέτοιο), τουλάχιστον πριν τα είκοσι εκατομμύρια χρόνια. Η θέση του Πουλιανού στο αν οι έρευνές του ανατρέπουν τη «θεωρία της εξέλιξης» του Δαρβίνου είναι σαφής:

           «Η θεωρία της εξέλιξης υφίσταται μεν, αλλά με κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις. Άλλωστε η θεωρία αυτή είναι του Αριστοτέλη, που μίλησε πρώτος για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Ο Αριστοτέλης παρουσίασε την πρώτη σκάλα της εξέλιξης της ζωής και στο τελευταίο σκαλοπάτι αυτής της σκάλας τοποθετεί αυτόνομο τον άνθρωπο, το όρθιο αυτό ον, το δίποδον. Αργότερα, πολύ αργότερα, είκοσι με τριάντα χρόνια μετά από τη συγγραφή της Καταγωγής των Ειδών το 1856, παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Δαρβίνος ότι η θεωρία της εξέλιξης ήταν του Αριστοτέλη»

αρχάνθρωπος

ΤΟ ΚΡΑΝΙΟ, Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Το κρανίο του Αρχανθρώπου βρέθηκε κολλημένο με μία σταλαγμιτική γέφυρα πάνω στον αρχικό βράχο της σπηλιάς, στο «Μαυσωλείο», όπως λέγεται. Ο σταλαγμίτης αυτός, όπως καταγγέλλει ο δρ. Άρης Πουλιανός, έχει γίνει προσπάθεια να αφαιρεθεί πάνω από το κρανίο, ενώ από το υλικό αυτό μπορούσε να προσδιοριστεί και έχει προσδιοριστεί η ηλικία του. Έτσι θα καταστρεφόταν ένα σημαντικό στοιχείο που προσδιορίζει την ηλικία του κρανίου.

            «Το έκαναν από άγνοια ίσως, γιατί δεν θέλω, σε καμιά περίπτωση, ούτε καν να σκεφτώ ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο επιστήμονες από σκοπιμότητα. Υποτίθεται ότι ήθελαν να το καθαρίσουν, ενώ θα έπρεπε να διατηρηθεί ένα τμήμα του σταλαγμίτη, χωρίς να πειραχθεί τίποτα πάνω από το κρανίο. Δεν πιστεύω ότι θα τολμούσαν να το κάνουν επίτηδες. Πιστεύω ότι οι συνάδελφοι εκείνοι δεν είχαν αναπτυγμένες γνώσεις Παλαιοανθρωπολογίας»

Επίσης, επιμένει ο Πουλιανός ότι βρέθηκε σκελετός εικοσιτέσσερις πόντους πιο χαμηλά από το κρανίο. Αυτό σημαίνει ότι υποχώρησε το έδαφος, συρρικνώθηκε σε μία περίοδο ξηρασίας και κατέβηκε ο σκελετός με την κάτω σιαγόνα πιο χαμηλά από το κρανίο. Εν τω μεταξύ, ο σταλαγμίτης είχε προφθάσει να δέσει το κρανίο πάνω στο βράχο.

«Ο σκελετός, επειδή κι αυτός αργότερα καλύφθηκε με σταλαγμιτικό υλικό, δυστυχώς κατεστράφη από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εγώ όμως με τις ανασκαφές βρήκα τα κομμάτια του σκελετού. Δεν μπορούσα όμως, από συναδελφική αλληλεγγύη, να αποκρύψω το γεγονός και να μη φανερώσω ότι υπήρχε εκεί πέρα σκελετός! Ενώ αυτοί επεδίωκαν να πουν ότι το κρανίο το έφεραν οι ύαινες και οι αλεπούδες και δεν υπήρξε ποτέ ολόκληρος σκελετός. Για να δικαιολογήσουν την καταστροφή του σκελετού, έπρεπε να βρουν κάποια θεωρία, για να καλύψουν το στοιχείο αυτό και να στηρίξουν την ύπαρξη του κρανίου. Εγώ όμως τα κομμάτια του σκελετού τα βρήκα και τα είχα εκτεθειμένα στο Μουσείο.

Το κρανίο του Αρχανθρώπου το έχουν πάρει οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και παραμένει εκεί, ενώ έπρεπε να επιστραφεί στο Μουσείο Πετραλώνων. Τους το έδωσε η Κοινότητα, με πρωτόκολλο, πριν γίνει το Μουσείο. Αλλά στο πρωτόκολλο αυτό αναφέρεται ότι, όταν θα γίνει Μουσείο, είναι υποχρεωμένοι να το επιστρέψουν. Το Μουσείο έγινε, συναγερμός υπάρχει, αλλά αυτοί δεν το επιστρέφουν. Ακόμα και τώρα, παρόλο που έχει βγει και δικαστική απόφαση για την επιστροφή του. Όταν πήγε ο δικαστικός κλητήρας για να το παραλάβει, του είπαν ότι “εδώ είναι το απαραβίαστο του ασύλου του Πανεπιστημίου” ή “το Μουσείο δεν διαθέτει ασφάλεια”.

Με τέτοιες δικολαβίστικες ενέργειες παρακρατείται. Δηλαδή με το έτσι θέλω το κρατούν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και μερικές εκατοντάδες άλλα ευρήματα του σπηλαίου Πετραλώνων, που πήραν οι καθηγητές τότε και πολλά από αυτά είναι στο Μουσείο του Ανόβερου. (!!!) Τα είχε δώσει τότε η έδρα της Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε κάποιον Γερμανό καθηγητή Μπράιντιγκερ και έμειναν εκεί. Όπως και αργότερα έδωσαν τη σιαγόνα του “Ουρανοπίθηκου της Μακεδονίας” που βρίσκεται σήμερα σε Γαλλικό Μουσείο. (!!!) Αλλά αυτά είναι περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Είπαν ότι θα επιστραφούν, αλλά έχουν περάσει από το 1973 τόσα χρόνια!»


Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - Igoumenitsa Greece, history

Ο Σούλης, γενάρχης της φάρας του, έδωσε το όνομα στο Σούλι

Σουλιώτες - Αρβανίτες, εποικίσαντες στην Κέρκυρα.