ΑΡΗΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ. ΔΙΩΞΕΙΣ, ΠΟΛΕΜΟΙ, ΠΙΚΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

 Ο Πουλιανός έχτισε το Μουσείο των Πετραλώνων με δικά του έξοδα, το οποίο παρέμεινε κλειστό με κρατική παρέμβαση πολλά χρόνια!

           «Όλα τα έξοδα είναι της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος. Αρχικά ο ΕΟΤ μού έδωσε 22.900.000 και έφτιαξα τη σήραγγα που οδηγεί μέσα στη σπηλιά. Το Μουσείο τα τελευταία χρόνια, πριν ξανα-αναλάβουμε εμείς με δικαστική απόφαση, ήταν κλειστό, διότι έχουμε ορισμένες οργανωτικές αδυναμίες στο Ελληνικό κράτος, που καταφέρνουν να μας ανακόπτουν την έρευνα. Στο Μουσείο υπήρχαν χιλιάδες ευρήματα, όπως εργαλεία, οστά, ό,τι έχω βρει μέσα στο σπήλαιο, αλλά και πράγματα από άλλα μέρη της Ελλάδος. Ακόμα έχω και μερικά εκθέματα-δώρα, τα οποία μου έδωσε η Μαίρη Λίκυ, της πασίγνωστης οικογένειας ερευνητών που υποστηρίζουν την αφρικανοκεντρική θεωρία.

Τα είχαν έμμεσα κατάσχει, δεν λένε ότι τα είχαν αρπάξει… Ο Ρίτσαρντ Λίκυ έχει έρθει στη σπηλιά, έχει γίνει μέλος της Ανθρωπολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, και ο ίδιος, αν και είναι υποστηρικτής της αφρικανοκεντρικής θεωρίας, παρ’ όλα αυτά παραδέχεται ότι το κρανίο του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων ξεπερνά τις 540.000 χρόνων. Όμως οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που δεν είναι καν ανθρωπολόγοι, επιμένουν ότι το κεφάλι είναι 70 χιλιάδων ετών, και τελευταία υποχώρησαν στις 200.000 χρόνια.

Η μέθοδος που χρησιμοποίησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η χημική μέθοδος της ισολευκίνης των οστών, έδινε τότε αποτελέσματα βάθους χρόνου το πολύ μέχρι 70.000 έτη. Αργότερα, εξελίχθηκε ώστε να δίνει αποτελέσματα 200.000 ετών, και οι καθηγητές “εξελίχθηκαν” κι αυτοί μαζί της, παραδεχόμενοι… τα 200.000 χρόνια του κρανίου. Σήμερα όμως, η ίδια μέθοδος εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο, ξεπερνώντας τη δυνατότητα χρονολόγησης 540.000 χρόνων. Τι θα πούνε τώρα οι ίδιοι καθηγητές για τη χρονολόγηση του κρανίου;»

Ο δρ. Άρης Πουλιανός, έχει τη μοναδική άδεια Παλαιοανθρωπολογικών ανασκαφών του Ελληνικού δημοσίου για το χώρο της Χαλκιδικής, η οποία ουδέποτε έχει επισήμως ανακληθεί, δεν μπόρεσε να τη χρησιμοποιήσει τα τελευταία είκοσι χρόνια, λόγω συνεχόμενων παρενοχλήσεων, εμποδίων και κωλυσιεργιών από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου.

          «Ορισμένες πολιτικές καταστάσεις μάς απαγόρευσαν δυναμικά την έρευνα. Υπέστημεν μία βίαιη έξωση το 1983. Εμένα με πέταξαν έξω διά της βίας στις 18 / 8 / 83. Αυτοί αποσκοπούσαν κάπου. Ντόπιοι και ξένοι ανθέλληνες ήθελαν να αποσιωπήσουν και να σβήσουν τα ευρήματά μου. Επανήλθα στη σπηλιά και στο μουσείο που έκτισα με έξοδα δικά μου, της οικογένειάς μου, 15 χρόνια μετά, χάρη μόνο στην Ελληνική δικαιοσύνη, την οποία και ευχαριστώ. Στο μουσείο βρήκα σημαντικά ευρήματα να λείπουν.

Καταρχήν έλειπε το δεξί μηριαίο οστό του αρχανθρώπου. Ένα ολόκληρο οστό που αποδείκνυε ότι στη σπηλιά υπήρχε σκελετός. Με βάση αυτό το οστό έγιναν οι υπολογισμοί για το ύψος του αρχανθρώπου και ευτυχώς που έχει δημοσιευθεί η ύπαρξή του, γιατί οι αντίπαλοι ισχυριζόντουσαν ότι η σπηλιά ήταν μία τρύπα όπου κατέφυγε μία ύαινα και κουβάλησε το κρανίο τραβώντας το μέσα ή μπορεί και να κύλησε εκεί το κρανίο με το ποτάμι !

-Ένα άλλο μεγάλο εύρημα, που εξαφάνισαν ανάμεσα στα άλλα, είναι 4 κιλά στάχτης από την αρχαιότερη φωτιά που διαπιστώθηκε ποτέ επί της Γης που χρονολογείται πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια (και μάλλον χρησιμοποιούσε η ύαινα για να ψήνει το φαγητό της) Να γιατί με έδιωξαν με τη βία από το σπήλαιο και το μουσείο. Για να εξαφανίσουν τα ευρήματά μου. Έχουμε φάει ξύλο, όλα τα μέλη της Ανθρωπολογικής Εταιρείας, όταν ξαφνικά μάς επιτέθηκε μία ομάδα εξαγριωμένων ανθρώπων και μας πέταξαν βίαια έξω από τη σπηλιά, εκεί που δεν το περιμέναμε! Το φαντάζεστε να προπηλακίζουν βίαια στο πρόσωπό μου όχι απλά εμένα, αλλά τη δουλειά μου, την έρευνά μου, την Επιστήμη μου.

Με έγγραφό του, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος μου απαγόρευε να πλησιάσω ακόμα και τα ευρήματά μου. Ζητούσε επίμονα και με επιτακτικό τρόπο τη σύλληψή μου από δικαστικούς λειτουργούς και εισαγγελείς, παρά την έντονη αντίδρασή τους, για καταπάτηση του Νόμου περί Αρχαιοτήτων, πριν ακόμα επανεγκατασταθώ στη σπηλιά! Εκδίδει υπουργικά διατάγματα εναντίων μας, νομοθετεί πολυνομοσχέδιο με φωτογραφική διάταξη για την αποβολή μας, επεμβαίνει δυναμικά στους δικαστικούς λειτουργούς, προσπαθεί να επηρεάσει εις βάρος μας το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σταματά με Υπουργική Απόφαση την εκτέλεση τελεσίδικης απόφασης του Αρείου Πάγου την ώρα της εκτέλεσής της στο όνομα του Ελληνικού Λαού.

Αδιαφόρησε ακόμη και για τη δράση μιας ομάδας τραμπούκων. Τι τους έκανα στο κάτω-κάτω; Λεφτά ξόδεψα, χρόνια εργασίας ξόδεψα και έκανα τα Πετράλωνα γνωστά σ’ όλο τον κόσμο. Ποιος ήξερε πριν από την δική μου εργασία που πέφτουν τα Πετράλωνα; Σε ποια χώρα του κόσμου θα συνέβαινε κάτι τέτοιο; Ούτε και στην πιο υποανάπτυκτη. Αυτή είναι η Δημοκρατία μας; Και η επιστημονική κοινότητα της Ελλάδος και η Ελληνική Διανόηση κωφεύει και εθελοτυφλεί; Γιατί κανείς δεν αντιδρά;»

Πρωτοφανές! Μιλάμε δηλαδή για τρομαχτικά πράγματα

Να διώκεται έτσι ένας επιστήμονας διεθνούς κύρους, ο οποίος έπρεπε να συναντά μόνο φίλους, συμπαραστάτες και αρωγούς σ’ όλο τον κόσμο κι όχι εχθρούς και διώκτες, ένας άνθρωπος που ανάλωσε τη ζωή του στην έρευνα και που, με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως, έφερε τα πάνω-κάτω στην παγκόσμια επιστήμη, σε σημείο που να παύουμε να μιλάμε για τη συμβατική προϊστορία της Ελλάδος, η οποία ανάγεται τώρα σε βάθος εκατομμυρίων ετών και η Ελλάδα αποτελεί την κοιτίδα της εμφάνισης του ανθρωπίνου γένους στη Γη.

Η προϊστορία επεκτείνεται πλέον σε βάθος εκατομμυρίων ετών, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, το οποίο εμφανίζεται πριν δώδεκα εκατομμύρια χρόνια στη χερσόνησο της Χαλκιδικής. Και παρ’ όλα αυτά δεν τον αφήνουν να συνεχίσει το τόσο σημαντικό έργο του. Ο Πουλιανός δεν αντιμετωπίστηκε ανάλογα με την αξία και το έργο του από την Ελληνική Πολιτεία αλλά και από την Ελληνική Διανόηση και Επιστήμη. Αντίθετα σε Επερώτηση βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο υπουργός Πολιτισμού απάντησε ότι δεν συμφέρει η υπόθεση Πουλιανού και ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να υποστηρίξει Ελληνοκεντρικές Θεωρίες. (!!!)

            «Είμαι πικραμένος. Έχω υποστεί φοβερές διώξεις και εξευτελισμούς, ενώ θα έπρεπε η πατρίδα μου να μου φερθεί ανάλογα με τη δουλειά μου, διότι το έργο μου ήταν πολύ σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Και παρ’ όλα αυτά προσπάθησαν να το μειώσουν και αυτό και εμένα. Εγώ ό,τι ήταν να κάνω για την πατρίδα μου το έκανα, πρώτα-πρώτα με τη βοήθεια την οικονομική των γονέων μου, δηλαδή είχα λεφτά δικά μου. Μου άφησαν περιουσία από την Αμερική και με αυτά έκανα και το Μουσείο Πετραλώνων και χρηματοδοτούσα και τις έρευνές μου. Φαντάσου κάποιον που να μην έχει, τι μπορεί να κάνει;

Αλλά γιατί φέρεται έτσι η πατρίδα μας, η πατρίδα της ανθρωπολογίας; Ο Αριστοτέλης, μην ξεχνάς, ήτανε ανθρωπολόγος. Ο πανεπιστήμων αυτός που ξεκίνησε από τη Χαλκιδική ήταν πρώτα ζωολόγος και μετά έγινε φιλόσοφος. Έχει γράψει δέκα βιβλία καθαρής ζωολογίας, Περί Ζώων Ιστοριών ή Περί Μορίων Ζώων, όπως τα λέει, όπου βρίσκεται όλη η θεωρία της εξέλιξης που πολύ αργότερα παρουσιάζεται σαν θεωρία εξέλιξης του Δαρβίνου. Είναι κάτι που είναι λίγο γνωστό.

Πάντως εγώ νομίζω πως οι συμπατριώτες μας αγαπούν την ανθρωπολογία και αυτό φαίνεται από το πόσο υποστηρίζουν τις εκδόσεις των βιβλίων μου. Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικοί μας δεν αντιλαμβάνονται γιατί τα οφέλη για την Ελλάδα μιας τέτοιας ανακάλυψης θα ήταν τρομακτικά. Βλέπουμε πως μιλάμε για τις διάφορες ανακαλύψεις που γίνονται στα διάφορα σημεία του κόσμου και, τη στιγμή που γίνεται μια τόσο σπουδαία ανακάλυψη για την Ελλάδα, βλέπουμε να μην παίρνει την ανάλογη δημοσιότητα, να γίνονται προσπάθειες μπλοκαρίσματος και δυσφήμισης προσώπων και έργων, λες και κάποιοι θέλουν να μη φανεί ότι εδώ γεννήθηκε ο πολιτισμός και συνεχίζει να παράγεται. Δυστυχώς υπάρχει ανθελληνισμός. Ναι, εγώ είμαι πεπεισμένος, αλλά μπορούμε να τον παλέψουμε, φτάνει οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουν τη βαριά κληρονομιά τους. Αλίμονό τους αν αυτός ο λαός ξυπνήσει»

Ο Πουλιανός έχει απειληθεί πολλές φορές για να αλλάξει τη θεωρία του, δεν υπέκυψε όμως και παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να καταγγέλλει ότι κάθε φορά που βρίσκει κάποιο σημαντικό εύρημα, από πίσω του, προσπαθούν διάφοροι να του αρπάξουν εργαλεία ή άλλα ευρήματα, να τον κατηγορήσουν, να τον δυσφημήσουν, να τον εξευτελίσουν:

           «Υπάρχουν οι διάφοροι καλοθελητές που φροντίζουν ώστε να εξαφανίσουν ορισμένα στοιχεία με κίνητρα σκοτεινά, τα οποία, ευτυχώς, αργότερα φαίνονται. Λένε ότι ο Πουλιανός μιλάει για σκελετό, ενώ δεν θα ‘πρεπε και ότι δεν έπρεπε να δυσφημεί καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ίσως ταρακούνησα πολύ τα νερά σχετικά με το ρόλο των ξένων σχολών στην Ελλάδα, που την κατασπαράζουν από την εποχή του Όθωνα μέχρι σήμερα, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο κλίνει τη μέση στις ορέξεις τους.

Άλλες φορές έχουν πει ότι ανέτρεψα θεωρίες ξένων χωρών που δεν έπρεπε να αγγίξουμε. Έλεγαν παραδείγματος χάριν ότι ο αρχαιότερος Ευρωπαίος ήταν ο Γερμανός Homo Haidebergensis και όχι ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων. Φυσικά εκείνος φθάνει τις πεντακόσιες χιλιάδες χρόνια, αλλά ο Αρχάνθρωπος ο δικός μας, ο σκελετός δηλαδή, στο εντέκατο στρώμα, ξεπερνάει τις εφτακόσιες χιλιάδες χρόνια. Και ο κύριος υποστηρικτής του Homo Haidebergensis, είναι ο καθ. Μπράιντιγκερ, ο οποίος έλαβε από τους καθηγητές του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το κεφάλι –το οποίο αργότερα επέστρεψε– αλλά και χιλιάδες άλλα ευρήματα του σπηλαίου, από το οποία πολλά δεν επεστράφησαν ποτέ, σαν “αμοιβή για την εργασία τους”.

Ο καθ. Μπράιντιγκερ είχε στα χέρια του για 25 χρόνια –αναρωτηθείτε πώς– το σπανιότατο εύρημα του “μινωικού μικροκέφαλου” που αποδείκνυε την αυτοχθονία των Κρητών, το οποίο αναγκάστηκε να επιστρέψει μετά από καταγγελία δική μου και του Αδέσμευτου Τύπου, που προκάλεσε την παρέμβαση της Αυστριακής Δικαιοσύνης! Αλλά το πιο τραγικό είναι ότι έχει στα χέρια του 48 σκελετούς μαραθονομάχων(!) –περίεργο πώς– από τον Τύμβο του Μαραθώνος. Όπως καταλαβαίνετε, έχει κάθε λόγο και συμφέρον να αμφισβητεί τη δική μου χρονολόγηση, αλλά δυστυχώς, το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον προτιμά από εμένα»

Ο δρ. Άρης Πουλιανός πιστεύει ότι διώκεται με τόσο αδυσώπητο πόλεμο, διότι ανατρέπει τις περισσότερες από τις διεθνώς κρατούσες ως σήμερα επιστημονικές θεωρίες περί της καταγωγής του Ανθρώπου, όπως την Αφρικανοκεντρική Θεωρία, τη Θεωρία της Εξέλιξης, την Πολυφυλετική ανάπτυξη. Και αυτό δεν συμφέρει σε κάποια πολύ ισχυρά συμφέροντα:

           «Διώκομαι διότι ανατρέπω όχι μόνο την Ελληνική προϊστορία, αλλά και τη διεθνή. Με το να αποδείξω την εμφάνιση ανθρώπων στον Ελλαδικό χώρο, ανατρέπω τη θεωρία της Αφρικανικής γενέσεως, θεωρία που επικρατεί σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Πρέπει να ομολογήσω ότι και εγώ ήμουν αφροκεντριστής κάποτε, αλλά τα γεγονότα και οι ανασκαφές μου με έκαναν να απορρίψω τα παλιά και να κάνω την δική μου “περεστρόικα”. Και αυτό είναι που θίγει συμφέροντα εκδοτικά, επιστημονικά, ιδεολογικά και πολιτικά.

Το ότι στην Ελλάδα είχαμε τον αρχαιότερο Ευρωπαίο έχει αναγνωριστεί από διεθνή συνέδρια: το τρίτο Πανευρωπαϊκό και το πρώτο Πανελλήνιο Ανθρωπολογικό. Φυσικά διάφοροι καθηγητές έκαναν δηλώσεις και ανακοινώσεις. Ο Γάλλος καθηγητής Ανρί ντε λα Μπλέι, που ήταν και διευθυντής του μουσείου του Ανθρώπου, δήλωσε στην Απογευματινή τον Σεπτέμβριο του ’82, ότι: “έχει δίκιο ο Πουλιανός” και αναγνώριζε και την ηλικία του αρχανθρώπου στα 800.000 χρόνια. Όταν γύρισε στο Παρίσι, πήρε το εκμαγείο του κρανίου του αρχανθρώπου στο μουσείο της Φυσικής Ιστορίας (στο τμήμα Παλαιοντολογίας του Ανθρώπου, όπως ονομάζεται το τμήμα που εκτίθεται το εκμαγείο) και ανέγραψε σαν ημερομηνία του, το 200.000 σαν ηλικία!

Ο ίδιος άνθρωπος δηλαδή, ενώ στην Ελλάδα σε συνέντευξη τύπου έλεγε “ο αρχαιότερος άνθρωπος της Ευρώπης, 800 χιλιάδων ετών” στο Παρίσι γράφει τώρα μόνο 200.000 χρόνια. Γιατί αυτή η προσπάθεια για υποτίμηση, μετά από ένα συνέδριο όπου ψήφισε και εκείνος την ηλικία; Εγώ ξέρω το λόγο. Διότι, λίγο μετά την έξωσή μου από σπήλαιο και μουσείο, είχε κάνει αίτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει εκείνος τις ανασκαφές! Και καταλαβαίνεις ποιους χρησιμοποιούν, μεταξύ αυτών και οι Γάλλοι για να πετάξουν τον Πουλιανό έξω από την σπηλιά.

»Το Συμβούλιο Επικρατείας με δικαίωσε. Παρ’ όλα αυτά οι διευθύνοντες του Υπουργείου Πολιτισμού κάνουν τον “κουφό” και δεν μας δίνουν το δικαίωμα να συνεχίσουμε τις ανασκαφές μας. Ενώ το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) από το 1974 μέχρι το 1983 κάθε χρόνο μας ανανέωνε την άδεια συνεχίσεως των ανασκαφών μου, ξαφνικά δεχόμαστε την επίθεση, μας πετάν έξω και έκτοτε κάθε χρόνο κάνω αίτηση παράτασης της αδείας των ανασκαφών μου και αυτοί κωφεύουν. Έτσι αναγκάστηκα να καταφύγω στο Συμβούλιο Επικρατείας. Αλλά εκεί προσήλθαν οι δικηγόροι του Υπουργείου Πολιτισμού και λένε ότι δεν είχε ποτέ άδεια ο Πουλιανός. Δηλαδή ψεύδονται καταφανώς. Την ώρα που εγώ έχω τουλάχιστον 10 άδειες ανανέωσης υπογεγραμμένες από το ΚΑΣ και με σφραγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

»Την επίσημη άδεια θα την πάρω μέσω του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο αναστέλλει τη σιωπή. Δηλαδή υποχρεώνει το Υπουργείο Πολιτισμού να αναγνωρίσει ότι μου είχαν χορηγηθεί παλαιότερα άδειες, τις οποίες αποσιωπά το Υπουργείο Πολιτισμού σήμερα. Τώρα υπογράφουν δύο υπουργοί για να με πετάξουν έξω από τις ανασκαφές. Αύριο μπορεί να είναι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά πάλι θα προσφύγω στο Συμβούλιο Επικρατείας και θα επικαλεστώ την Ελληνική Δικαιοσύνη. Γίνεται μάχη κάθε μέρα, έξοδα τρομακτικά, διότι το κάθε υπουργείο, διαθέτει τουλάχιστον 30 νομικούς(!) εναντίον μίας εταιρείας φτωχής οικονομικά.

Και παλεύουμε με νύχια και με δόντια για να κρατηθούμε, να πληρώσουμε τους δικηγόρους μας, να πολεμήσουμε την κρατική μηχανή. Αυτή είναι η μεγάλη ατιμία και αδικία που γίνεται εκ μέρους του Ελληνικού κράτους σε βάρος της έρευνας της Ελληνικής επιστήμης, διότι είναι μία από τις λίγες Ελληνικές ανασκαφές. Συνήθως αυτές τις ανασκαφές στην Ελλάδα τις έχουν ξένα κράτη. Εννιά έχουν οι Αμερικάνοι, ενώ τρεις επιτρέπει ο νόμος, 10 έχουν οι Γάλλοι, 20 οι Εγγλέζοι. Προσπαθούμε να επιβιώσουμε σε μία ζούγκλα και διεθνή και κρατική. Ελπίζω να γίνεται κατανοητή η διαμαρτυρία μου».

Είναι πράγματι πολύ συγκλονιστικά, σημαντικά και φοβερά ενδιαφέροντα όσα μας είπε ο Άρης Πουλιανός, που φαίνεται ότι περίμενε τις έντονες και μεγάλες αντιδράσεις που επακολούθησαν μετά από την ανακοίνωση των θέσεών του: «Είναι πράγματα που δεν μπορεί εύκολα να τα πει κανείς ανοιχτά. Αλλά, όταν φας σαράντα χρόνια της ζωής σου να σκάβεις, να ψάχνεις, να μετράς και να δουλεύεις νύχτα-μέρα εκεί, καταλήγεις σε κάποιο συμπέρασμα που δεν μπορείς πλέον να αποκρύψεις. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι κάποιοι θέλουν να παραμείνει η Αφρική η κοιτίδα της καταγωγής του ανθρώπου -για λόγους καθαρά εμπορικούς και όχι ιδεολογικούς. Γιατί αυτοί που μιλάνε περί Αφρικής, ταυτόχρονα είναι και αυτοί που μισούν περισσότερο τους νέγρους»


Η ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΕΠΑΝΟΔΟΣ

Το 1997 μετά από δύο αποφάσεις πρωτοδικείων που δικαιώνουν τον δρ. Άρη Πουλιανό, όπου έκανε έφεση το Ελληνικό Δημόσιο, δύο Αποφάσεις Εφετείων που και πάλι δικαιώνουν τον καθηγητή και άσκησε αναίρεση το Ελληνικό Δημόσιο και τέλος δύο τελεσίδικες αποφάσεις του Αρείου Πάγου και με θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους «όπως παραδοθεί το Σπήλαιο, οι εγκαταστάσεις, το Μουσείο, και οι γύρω χώροι στην Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος και αν το Ελληνικό Δημόσιο δεν συμμορφωθεί να αποβληθεί βιαίως», επανεγκαθίσταται με επεισοδιακό τρόπο η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος και ο δρ. Άρης Πουλιανός στις εγκαταστάσεις και στο Σπήλαιο του Αρχανθρώπου στα Πετράλωνα της Χαλκιδικής.

Σε ειδικό χώρο στην Ιστοσελίδα της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος [www.aee.gr] καταγγέλλονται με στοιχεία και πλήρη τεκμηρίωση κυρίως οι κρατικοί φορείς και οι εκφραστές τους για τις παράτυπες ως παράνομες πράξεις που βλάπτουν την ανθρωπολογική έρευνα στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μέσω αυτών των καταγγελιών και την πίεση όλων μας υπάρχει η ελπίδα να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι αρμόδιοι για τη θεραπεία των κακώς κειμένων. Γι’ αυτό κάθε καταγγελία συνοδεύεται από τη διεύθυνση του καταγγελλόμενου φορέα.

ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ;

Για τον Άρη Πουλιανό δεν βρέθηκε χώρος σε κανένα Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Είναι επίσης περιττό να αναφερθεί ότι οι κατακτήσεις της ελληνικής επιστήμης των προηγούμενων σελίδων, ουδέποτε διάβηκαν το κατώφλι των πανεπιστημιακών και σχολικών βιβλίων. Για την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος οι λόγοι του πολέμου που έχει κηρυχθεί κατά της είναι απλοί:

α) Η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος δημιούργησε ένα έργο με τόσο μεγάλα οφέλη για την παγκόσμια επιστήμη με τόσα λίγα χρήματα, που στο σημερινό σύστημα των διαπλεκόμενων εργολαβικών επιχειρήσεων, αυτό το έργο αποτελεί ένα «κακό προηγούμενο».

β) Στον πολύ κόσμο δεν είναι γνωστή η ανεξέλεγκτη, σε πολλές περιπτώσεις, δράση των ξένων αρχαιολογικών σχολών στην Ελλάδα, οι οποίες ουσιαστικά ελέγχουν (χωρίς συνεργασία με Έλληνες επιστήμονες) τις σημαντικότερες ανασκαφές της χώρας (Δελφούς, Δήλο, Ολυμπία, Πυθαγόρειο, Κεραμικό, Κνωσό, Αρχαία Αγορά Αθηνών κ.λπ.). Μεταπολεμικά χάνονται ή φυγαδεύονται στο εξωτερικό πάνω από 30.000 ανθρώπινοι σκελετοί! Φυσικά, καμία ξένη σχολή δεν διαμαρτύρεται για την αντιεπιστημονική αντιμετώπιση του Άρη Πουλιανού.

Η οικονομική εξασθένιση της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, αλλά κυρίως ο άφθονος χρόνος που σπαταλήθηκε από το επιστημονικό της προσωπικό για 70 μέχρι στιγμής δίκες, αποτέλεσε βασική επιδίωξη των πολέμιων του έργου της. Μ’ αυτό τον τρόπο, οι άνθρωποι που έπρεπε να ασχοληθούν με έρευνα, αναγκάστηκαν να ασχοληθούν με δικαστικά. Όλα αυτά είναι μία απόδειξη του τρόμου που διακατέχει κάποιους, μπροστά σε ένα τεράστιο έργο που «έπρεπε πάση θυσία» να ανακοπεί.

Σίγουρο πάντως είναι ότι η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος θα συνεχίσει να διαθέτει όλες της τις δυνάμεις για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, καθώς και την προστασία των ευρημάτων της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Έτσι εμείς, όπως και όλοι οι άλλοι, γι’ ακόμη μια φορά περιμένουμε τις αντιδράσεις και τις θέσεις των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτικών, διανοητών και επιστημόνων, σε ένα τόσο σημαντικό ελληνικό ζήτημα, που έχει κάθε δικαιολογία για να θεωρείται παγκόσμιο. Ο χρόνος θα δείξει, αφού άλλωστε είναι γνωστό, ότι, αυτός είναι που έχει και τη μεγαλύτερη υπομονή.

@Αθανάσιος Σ. Ζερμπίλης: Ο Πόλεμος για την Καταγωγή του Ανθρώπου /περιοδικό strange /miastala.com

 Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Σούλης, γενάρχης της φάρας του, έδωσε το όνομα στο Σούλι

Σουλιώτες - Αρβανίτες, εποικίσαντες στην Κέρκυρα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - Igoumenitsa Greece, history