Προ των πυλών ψηφιακός χάρτης με όλα τα ρήγματα

Προ των πυλών ψηφιακός χάρτης με όλα τα ρήγματα – Τι σεισμό μπορούν να δώσουν

 


 [Ηγουμενίτσα. Πριν κάποια χρόνια άρχισε να φημολογείται έντονα, ότι υπάρχει συγκεκριμένο ρήγμα το οποίο διαπερνάει την 2η πολεοδομική ενότητα, το οποίο (ούτε λίγο, ούτε πολύ) ακολουθεί την "Εγνατία οδό" από το λιμάνι ως και το παλιό Γραικοχώρι. Μετά από αυτό εμφανίστηκε έγκριση της 5ης πολεοδομικής ενότητας. Από τότε γίνεται κουβέντα μόνο για την 5η πολεοδομική ενότητα. Επειδή δεν υπάρχει κοινωνία αγγέλων, αυτό κάνει πολύ κόσμο καχύποπτο. Καταφύγαμε σε αρκετά δημοσιεύματα και χάρτες, δεν είδαμε πουθενά και κανένα αξιόλογο ρήγμα σε αυτή την περιοχή. Το όποιο κοντινό (ας πούμε) σημαντικό ρήγμα υπάρχει, αναφέρεται μετά  το Μαργαρίτι. Αναφέρονται σε επιστήμονες αόριστα, όμως υπομονή να εκδοθούν ψηφιακοί χάρτες και τότε ξαναμιλάτε. Διότι τα μουρμουρητά του λαού θα γίνουν φωνές και τότε πρέπει να αποδειχτούν αυτά που ισχυρίζονται όσοι αναπαράγουν μυθεύματα. Είναι προφανές ότι κάποιοι θέλουν να περπατήσουν την 5η πολεοδομική ενότητα με προτεραιότητα εναντίον της 2ης. Αυτό συνάγεται από τις ανακρίβειες που "υπόγεια" προωθούν. Σημ.: Για τυχόν καχύποπτους, ότι υπάρχει προσωπικό μου συμφέρον το Ε9 μου στην διάθεσή τους.]

Έναν ψηφιακό χάρτη με όλα τα ρήγματα της Ελλάδας και τα χαρακτηριστικά τους, μεταξύ των οποίων και το πόσο μεγάλο σεισμό εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει το καθένα από αυτά, ετοιμάζει την περίοδο αυτή η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).

Η βάση δεδομένων θα εμπλουτιστεί με όλα τα στοιχεία των επιστημονικών φορέων που ασχολούνται με τη σεισμοτεκτονική στη χώρα μας και θα είναι διαθέσιμη όχι μόνο στους επιστήμονες, αλλά και στο ευρύ κοινό.

Στον χάρτη θα παρουσιάζονται όλα τα καταγεγραμμένα ρήγματα. Επιλέγοντας κάποιο από αυτά, ο χρήστης θα μπορεί να βρει μια σειρά από πληροφορίες, ανάμεσα στις οποίες και κάποιες που αφορούν στο ευρύ κοινό.

«Κάθε ρήγμα θα λάβει έναν μοναδικό αριθμό. Για καθένα από αυτό θα αναρτώνται τα γεωμετρικά στοιχεία του, δηλ. η γεωγραφική θέση του, η κλίση, το μήκος, το βάθος και τα… κινητικά χαρακτηριστικά του» είπε ο Δημήτρης Γαλανάκης, προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Τεχνολογικών Καταστροφών της ΕΑΓΜΕ.


 


«Δηλαδή εάν πρόκειται για ένα ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης (π.χ. ρήγμα στο Βόρειο Αιγαίο) όπου το ένα τεμάχιο της πλάκας κινείται παράλληλα στο άλλο. Αν πρόκειται για «κανονικό» ρήγμα (π.χ. τα ρήγματα του Κορινθιακού), όπου το ένα τμήμα της πλάκας κινείται προς τα νότια και το άλλο είναι σταθερό. Ή για ανάστροφο ρήγμα (π.χ. στο Μαργαρίτι Ηπείρου ή το ρήγμα στο Ιόνιο) όπου το ένα ρήγμα κινείται προς τα βόρεια και συναντά ένα άλλο που είναι σταθερό».

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες του ψηφιακού χάρτη θα είναι η εκτίμηση της δυναμικότητας κάθε ρήγματος. Σημειώνεται ότι ο ψηφιακός χάρτης των ρηγμάτων θα ανανεώνεται ανά τακτά διαστήματα.

 Δεν πρόκειται για έναν κλασικό αλλά για έναν διαδραστικό χάρτη, μια δυναμική βάση δεδομένων που θα ανανεώνεται συνεχώς με τα νεότερα για τη σεισμικότητα στην Ελλάδα.

Η πληροφορία θα μπορεί να αξιοποιηθεί καταρχήν από τις επιτροπές του ΟΑΣΠ, από ερευνητικούς φορείς, από την Πολιτεία, τους Δήμους, αλλά και το κοινό, καθώς συχνά στα θέματα των σεισμών υπάρχει συχνά παραπληροφόρηση.

Πηγή

Σωτήρης Λ. Δημητρίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - Igoumenitsa Greece, history

ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΑΜΑΧΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΑΠΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ, ΚΑΤΑ ΤΟ 1940-44

Ο Σούλης, γενάρχης της φάρας του, έδωσε το όνομα στο Σούλι